σε ,

Γιατί η μήνυση στον Ζουγανέλη για ρατσισμό είναι χοντρό λάθος – που πάλι θα γυρίσει μπούμερανγκ

Τα λάθη του Ζουγανέλη και το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα τέτοιων πρακτικών

Ζουγανέλης μήνυση
φωτο: eurokinissi

Μαθαίνω ότι ο Παναγιώτης Δημητράς του Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι κάνει μήνυση στον Γιάννη Ζουγανέλη για όσα είπε για τους μετανάστες. Μάλιστα ο κ. Δημητράς, με την κίνηση με την οποία διαφωνώ και για την οποία θα μιλήσω παρακάτω, επισύναψε στη δικογραφία το άρθρο από τα Μικροπράγματα, όπου προφανώς είδε τις δηλώσεις Ζουγανέλη:

Ζουγανέλης: «Μου πέταξε ένας μετανάστης τη σαλάτα και μου λέει «χούμους». Του την έφερα στο κεφάλι!»

Εκτός των άλλων, ο κ. Ζουγανέλης είχε πει επί λέξει:

«Ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς Καμία σχέση! Να σε φιλοξενήσω αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω.».

Ξεχνάει βέβαια (ή δεν υπολογίζει) ότι οι Έλληνες μετανάστες έχουν υπάρξει χίλιες φορές χειρότεροι απ’ αυτόν που δεν ήθελε τη σαλάτα που του έδωσε και απαίτησε χούμους. Ας διαβάσει λίγο για την αληθινή ιστορία πίσω απ’ τις ‘Συμμορίες της Νέας Υόρκης’, αλλά και για τη δράση της ελληνικής μαφίας που τρομοκρατούσε πόλεις της Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα.

Από την άλλη, ο Ζουγανέλης έχει ένα δίκιο στο ότι ο μέσος Έλληνας μετανάστης του σήμερα δεν έχει μεγάλη σχέση με τον μέσο πχ. Αφγανό μετανάστη. Όσοι έρχονται από χώρες σαφώς λιγότερο αναπτυγμένες απ’ την Ελλάδα, είναι όντως διαφορετικοί από εμάς -αλλά πάντα ίσοι-, εξαιτίας όσων έχουν ζήσει αλλά και του (ενίοτε οπισθοδρομικού) πολιτισμού τους.

Οι Έλληνες που μεταναστεύουν πχ. στη Γερμανία προέρχονται από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με πολιτισμό παρόμοιο μ’ αυτόν της Γερμανίας. (Βέβαια συχνά σχολιάζονται για την αδιαφορία τους για τους νόμους, την κουτοπονηριά τους ακόμα και για το ότι παρκάρουν όπου γουστάρουν.) Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν προερχόμαστε από χώρες με πόλεμο, ακραίες συνθήκες επιβίωσης ή/και οπισθοδρομική κουλτούρα, είναι λογικό οι κακές εξαιρέσεις να είναι λιγότερες στους Έλληνες μετανάστες απ’ ό,τι σ’ αυτούς που φιλοξενούμε.

Οι υπερβολές καλό είναι να αποφεύγονται, και απ’ τη μία αλλά και απ’ την άλλη πλευρά.

Δε συμφωνώ με τη μήνυση εναντίον του Ζουγανέλη. Καταλαβαίνω ότι ο Παναγιώτης Δημητράς που την έκανε (όπως και κάποιες άλλες με τις οποίες διαφώνησα, πχ. εναντίον της Σώτης Τριανταφύλλου και της Λώρης Κέζα) έχει αγνές προθέσεις και δέχομαι πως είναι δικαίωμά του να επικαλεστεί τον Αντιρατσιστικό Νόμο του κράτους.

Όμως, εκτός αν τα λόγια του κ. Ζουγανέλη ήταν απ’ αυτά που προκαλούσαν και πέρα από κάθε αμφιβολία ρατσιστική βία, μια τέτοια μήνυση θα πέσει στο κενό και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Το αποτέλεσμα της θα είναι απλά η ηρωοποίηση του Ζουγανέλη και η περαιτέρω συντηρητικοποίηση της κοινωνίας.

Επιπλέον, σε τέτοιες φάσεις, ακόμα κι αυτοί που καθόλου δε μισούν τους μετανάστες (άλλωστε κι ο Ζουγανέλης ένας αριστερός αλληλέγγυος είναι, που μοίρασε φαγητό και μοιράστηκε μια κακή του εμπειρία!) νιώθουν πως φιμώνονται. Εξοργίζονται με το πώς τους κουνούν το δάχτυλο και τους λένε «φασίστες» – και το κλασικό αποτέλεσμα είναι να εξαγριώνονται και μέσα τους να τσιμεντώνονται τέτοιες -και σταδιακά πιο ακραίες- απόψεις.

Οι υπερβολές καλό είναι να αποφεύγονται, και απ’ τη μία αλλά και απ’ την άλλη πλευρά.

***

[+] Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε πάντα στα σοβαρά δηλώσεις καλλιτεχνών 😉

Ο Ζουγανέλης ΠΡΙΝ πάρει εκπομπή στην ΕΡΤ

Ο Ζουγανέλης ΑΦΟΥ πήρε εκπομπή στην ΕΡΤ:

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορούμε άραγε να κριτικάρουμε μουσουλμανικές πρακτικές χωρίς να μας κάνουν μήνυση για Ισλαμοφοβία;

«Όσες φορές και να συρθώ στα δικαστήρια, τα ίδια θα λέω: η καταπίεση της γυναίκας στον ισλαμικό κόσμο είναι ντροπή της ανθρωπότητας, όσο ντροπή ήταν η σκλαβιά στην αρχαία Αθήνα και τις βαμβακοφυτείες. Κανένας σεβασμός σε καμία καταπίεση», έγραψε προχτές η Κέζα στο Facebook της, δημοσιεύοντας και την κλήτευση για προκαταρκτική εξέταση.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

9 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Συνήθως διαφωνούμε αλλά τελευταία συμφωνώ μαζί σου. Με εκνευρίζουν πολύ οι δήθεν γνώστες και ο κ Δημητράς δυστυχώς έχει γίνει χωροφύλακας δημοσίου λόγου. Οι πραγματικά θιγόμενοι δεν έχουν βήμα ή αντιμετωπίζουν άλλους κινδύνους πέραν των λόγων του Ζουγανέλη. Καμιά φορά δε σκέφτονται και οι καλλιτέχνες και όπως όλοι φουσκώνουν αυτά που τους πείραξαν περισσότερο. Δεν πιστεύω πως έφερε στο κεφάλι τη σαλάτα του ανθρωπου.

  Απλά ξέχνα ίσως ποιοι τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Πολλές χώρες που έχουμε στο πανεπιστήμιο Αίγυπτος, Συρία, Ιράκ δίνουν υποτροφίες σε φοιτητές τους για πλήρη φοίτηση και διδακτορικά με ρήτρα να γυρίσουν και να δουλέψουν στο δημόσιο. Μακράν πιο ανεπτυγμένες από τη ζούγκλα της Ελλάδας που λες και μπήκαν όλα σε ένα μίξερ και χάθηκαν τα όρια στα καλά και στα κακά

 2. Συμφωνώ σε όλα, πλην της πεποίθησης περί της αγνότητας των κινήτρων του κου Δήμητρά… Είναι πλέον μαζεμένα πολλά τα περιστατικά. Θαρρείς πως ο αντιρατσιστικός ήταν προσωπική του παραγγελία…

 3. Η δήλωση του Ζουγανέλη περί ανωτερότητας Ελλήνων είναι η απαρχή κάθε ρατσιστικής αντίληψης. Καλώς έγινε μήνυση για αυτό υπάρχει ο νόμος αυτός. Οι απόψεις αυτές είναι ακόμα πιο επικίνδυνες όταν προέρχονται από μη ακροδεξιούς γιατί αποδεικνύεται ότι πλέον ο ρατσισμός έχει ποτίσει σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας. Στην περίπτωση Κέζα όμως πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε η μήνυση αφού ότι γράφει ευσταθεί και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

  • Θα σας πω γιατί διαφωνώ: Δεν μιλά για ανωτερότητα των Ελλήνων γενικά, αλλά των μεταναστών που έρχονται από χώρες που είτε πέρασαν πολέμους είτε ζουν σε συνθήκες ακραίας βίας. Λέει μια αλήθεια: διαφορετικοί είναι οι Έλληνες γιατροί που πάνε στη Σουηδία να δουλέψουν, απ’ τις πάμφτωχες σχεδόν κυνηγημένες οικογένειες που δραπετεύουν απ’ το Αφγανιστάν. Και σ’ αυτό δεν παίζει ρόλο η ανωτερότητα των Ελλήνων φυσικά, αλλά οι συνθήκες εκκίνησης του μετανάστη.

   Βέβαια, ο κ. Ζουγανέλης μπορεί να εννοεί όντως ότι, ασχέτως συνθηκών, οι Έλληνες είμαστε καλύτεροι στα πάντα όλα (πράγμα με το οποίο δε συμφωνώ, φυσικά), όμως έτσι όπως το έχει διατυπώσει δε νομίζω ότι εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο.

   Θέλω να πω, όταν υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες εξαιτίας των οποίων αυτή -και συγκεκριμένα μόνο αυτή- τη στιγμή οι μετανάστες μιας χώρας είναι πιο εξαθλιωμένοι ή εξαγριωμένοι από τους μετανάστες άλλης χώρας, δε νομίζω ότι είναι ρατσιστικό να το επισημάνεις.

   • Αγαπητέ Άρη, συγγνώμη για το πρήξιμο αλλά το εξωραΐζεις πολύ. Δε λέει απλά ότι οι Έλληνες μετανάστες είναι διαφορετικοί, ούτε είναι σίγουρο ότι εννοεί μόνο τη νέα φουρνιά μεταναστών, που και πάλι θα διαφωνήσω γιατί έχουν έρθει πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες μεταναστες. Λέει ότι θα μας πατήσουν το κεφάλι μέσα στο σπίτι μας και το αιτιολογεί γιατί ένας του είπε χούμους. Αυτή η διατύπωση δυστυχώς, επιμένω, είναι αποσταγμένος καθαρός ρατσισμός, τίποτα λιγότερο. Όταν θα αντιπαραθέτω επιχειρήματα απέναντι σε κάποιον που θέλει να τους πετάξουμε στη θάλασσα θα μου απαντήσει «και τι να τους αφήσουμε να μας πατήσουν το κεφάλι μέσα στο σπίτι μας όπως λέει και ο Ζουγανέλης; Όχι κάποιος χρυσαυγιτης αλλά αυτός που τους τάιζε!!» Δυστυχώς τέτοιες δηλώσεις ταΐζουν αντίστοιχες συμπεριφορές, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος.

    • Κανένα πρήξιμο, χαρά μου που κουβεντιάζουμε 🙂

     Η δήλωση του Ζουγανέλη είναι διφορούμενα ανόητη, οπότε καθόλου δεν αποκλείεται να έχεις εσύ δίκιο σ’ αυτό.

     Αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι η μήνυση είναι λάθος και θα γυρίσει μπούμερανγκ, επειδή ακριβώς θα εξοργίσει την πλειοψηφία των Ελλήνων – ακόμα και τους μετριοπαθείς που, όπως κι ο Ζουγανέλης, δεν μισούν τους μετανάστες αλλά μπορεί να είναι σε κάτι επικριτικοί.

     • Συμφωνώ ότι υπάρχει πιθανότητα να γυρίσει μπούμερανγκ η μήνυση αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην γίνει. Ας ελπίσουμε να ζητήσει συγγνώμη ο Ζουγανέλης και να αποσυρθεί η μήνυση. Επίσης να σταθώ λίγο στο γεγονός ότι δεν έχει σχολιαστεί η βία που εμπεριέχει η πράξη του Ζουγανέλη «του την έφερα στο κεφάλι» είμαστε οκ με αυτό;

 4. Αγαπητοί κύριοι,
  Σαν μετανάστρια της νέας γενιάς, που ζω με την παλαιότερη γενιά και έχω βιώσει τον ρατσισμό στο πετσί μου από μια φιλελεύθερη χώρα (Γερμανία). Κατανοώ απόλυτα τον κύριο Ζουγανέλη. Οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα αποτελούντε κυρίως από χώρες που παρατηρείτε ένα τεράστιο πολιτισμικο χάσμα σε σχέση με τον δικό μας πολιτισμό. Παρ’ όλα αυτά σημαντικότερο ρόλο παίζει το ήθος του ανθρώπου πάρα ή χώρα από την οποία προέρχεται. Μου έχει συμβεί επάνω στο επάγγελμα μου (παιδαγωγός ) να με κοιτάει γονιός με χλευασμό, επειδή είμαι γυναίκα και δεν είναι σύνηθες στην χώρα τους οι γυναίκες να μιλάνε με τους άντρες. Η αλήθεια είναι ότι ενοχλήθηκα αλλα το σεβάστηκα και προσπαθησα να μπω στην θέση του ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός το ότι σε μια «δημοκρατική» χώρα να περνάει κάποιος από λογοκρισία, επειδή είπε ανοιχτά την άποψη του ή μοιράστηκε μια εμπειρία του.

 5. Θεωρώ ότι η ουσία των δηλώσεων του Ζουγανέλη είναι ότι 1) ασφαλώς να φιλοξενήσουμε ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές αλλά θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες φιλοξενίας, δεν μπορεί να είναι αγενείς, απαιτητικοί, προσβλητικοί εναντίον των γηγενών και 2) κακά τα ψέματα, ο πολιτισμός τους και ο τρόπος ζωής τους είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας τρόπο ζωής. Δε θα σχολιάσουμε αν είναι ανώτερος ή κατώτερος είναι διαφορετικός και δε ταιριάζει ούτε στην ευρωπαϊκή, ούτε στην ελληνική κουλτούρα.
  Αναφέρθηκε, λοιπόν, σε ένα προσωπικό του βίωμα και καυτηρίασε τη στάση μιας κατηγορίας μεταναστών. Δε βρίσκω τίποτα ρατσιστικό σε αυτό. Ας μη φτάνουμε, λοιπόν στο αντίθετο άκρο, ούτε βρίσκω λόγο να ζητήσει συγνώμη.
  Σε κάθε, δε, περίπτωση, έχει δίκιο ο Άρης. Ακόμα και αν διαφωνεί κανείς με αυτό, τέτοιου είδους μηνύσεις όχι μόνο δε βοηθούν σε τίποτα, αλλά, αντιθέτως φαίνεται σα να ποινικοποιούμε το δικαίωμα έκφρασης γνώμης και ανυψώνουν στα μάτια του μέσου πολίτη τον κ. Ζουγανέλη. Στην πραγματικότητα βοηθούν στο να πληροφορηθεί ο καθένας αυτές τις δηλώσεις, κάτι που δε θα είχε γίνει σε αντίθετη περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση