σε , ,

H πρώτη χώρα που αναγκάζει όλα τα σουπερμάρκετ να δίνουν το απούλητο φαγητό τους στους φτωχούς

Να πώς γίνεται

Σύμφωνα με νόμο του 2016, τα σουπερμάρκετ στη Γαλλία απαγορεύεται να πετούν φαγητό που είναι κατάλληλο για βρώση. Κι ενώ η δωρεά φαγητού σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ήταν μέχρι πρόσφατα μια πράξη καλής θέλησης τώρα είναι απαίτηση. Τα καταστήματα που δεν συμμορφώνονται δέχονται πρόστιμο ως και 4.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Όπως διαβάζουμε στην Guardian: «Το πιο σημαντικό είναι, ότι επειδή τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεωθούν να υπογράψουν συμφωνίες δωρεών με φιλανθρωπικές οργανώσεις, θα μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα και την ποικιλία των τροφίμων που λαμβάνουν και διανέμουν. Όσον αφορά τη διατροφική ισορροπία, σήμερα υπάρχει έλλειψη κρέατος, φρούτων και λαχανικών. Ελπίζουμε ότι έτσι θα προωθήσουμε τα προϊόντα αυτά.»

Άραγε λειτουργεί; Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο νέος νόμος είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δωρεών και να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων. Οι εθελοντές πηγαίνουν σε πάνω από 9.000 σούπερ μάρκετ σε όλη τη Γαλλία όπου συλλέγουν τρόφιμα, γιαούρτι, πίτσα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τυριά. Αφού τα φορτώσουν σε φορτηγά, περίπου 125.000 εθελοντές μεταφέρουν τα προϊόντα σε εκκλησίες και κέντρα τροφίμων, απ’ όπου τα δίκτυα τραπεζών τροφίμων τα διανέμουν σε φτωχές οικογένειες.

Στη Γαλλία, πάνω από 5.000 φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων και χάρη στη νομοθεσία, σχεδόν οι μισές δωρεές προέρχονται πλέον από τα σούπερ μάρκετ. Ο νόμος αυτός έχει καταφέρει να αλλάξει τις πρακτικές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Είναι πιο προσεκτικές με το περιβάλλον και προσφέρουν περισσότερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

73 points
Upvote Downvote

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Στην Ελλαδάρα πάντως, γνωρίζω περίπτωση εργαζόμενου, σε γνωστή αλυσίδα s/m (θεωρείται η “καλύτερη”), ο οποίος απολύθηκε επειδή έκανε ακριβώς αυτό! Και όχι, δεν έχω “link” για να το αποδείξω, είναι όμως αληθινό περιστατικό.

  2. Ο γιός μου που πρόσφατα απολύθηκε απο το Ναυτικό – υπηρετουσε σε πλοίο – μου έλεγε ότι τον έβαζαν να πετάει στη θάλασσα τελάρα με μήλα φρέσκα που δεν είχαν πρόβλημα, γιατί λέει δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν αν έμεναν στην αποθήκη και έτσι και αλλοιώς ήταν υποχρεωμένοι να αγοράσουν καινούρια… Κάθε φορά που το έκανε έκλαιγε απο τα νεύρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.