σε ,

Μια όσο πιο ευγενική απάντηση γίνεται στον Άρη Σερβετάλη για τη Θεία Κοινωνία

«Αν ήταν να κοινωνώ με πλαστικά κουταλάκια, θα έπαιρνα μαζί μου και Θεία Κοινωνία να τη βάλω στην κατάψυξη», δήλωσε

«Πολύ λογικά ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει θα πει ότι με τη Θεία Κοινωνία μεταδίδεται ο κοροναϊός. Εγώ, επειδή πιστεύω, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις κοινωνώντας, χωρίς να θέλω να μπω σε κάποια αντιπαράθεση. Δεν μπορώ να επιβάλλω σε κανέναν αυτή την πεποίθησή μου, θα ήθελα ωστόσο να γίνεται σεβαστή. Αυτά λείπουν σήμερα συχνά από τις διαφωνίες μας: η κατανόηση και ο σεβασμός».

Αυτό δήλωσε ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης σε συνέντευξή του. Ο δημοσιογράφος επέμεινε, ρωτώντας:

«Οι επιστήμονες πάντως λένε ότι εφόσον κολλάει με το σάλιο καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε τα ίδια σκεύη. Θα σας ενοχλούσε το να κοινωνήσετε με πλαστικά κουτάλια μιας χρήσης;»

«Αν ήταν να κοινωνώ με πλαστικά κουταλάκια, θα έπαιρνα μαζί μου και Θεία Κοινωνία να τη βάλω στην κατάψυξη. Η Θεία Κοινωνία είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού, υπάρχει μια πνευματική διάσταση σε αυτό το μυστήριο που υπερβαίνει τον φυσικό κόσμο. Προσωπικά έχω την ανάγκη της Θείας Κοινωνίας όπως κάποιος άλλος χρειάζεται το φαγητό, πεινάω πνευματικά. Με στηρίζει, είναι η πνευματική τροφή μου. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να το κατανοήσουν όλοι αυτό, αλλά θα ήθελα να το σέβονται.»

====

Καταρχάς, επειδή κάποιος πιστεύει σε οτιδήποτε, δεν σημαίνει πως μπορεί να βάζει σε κίνδυνο τους άλλους. Είτε πιστεύει ότι δεν κολλάς με την Κοινωνία, ή ότι δεν υπάρχει καν Κορωνοϊός, ή ότι δεν χρειάζεται προφυλάξεις στο σεξ.

Επιπλέον, λέει «Δεν μπορώ να επιβάλλω σε κανέναν αυτή την πεποίθησή μου». Όσοι πήγαν στον Πανάγιο Τάφο ή κοινωνούσαν και κόλλησαν ο ένας τον άλλο, υποτίθεται πως δεν επέβαλλαν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους, αλλά τελικά επέβαλλαν και αυτές και τον ιό.

Σεβασμός και κατανόηση

Αφήνω όμως τα παραπάνω, θεωρώντας τα λεπτομέρειες. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι ακριβώς σημαίνει «να σέβονται οι άλλοι τα πιστεύω μας»… Αν σημαίνει «να μην με βρίζουν και να μην προσπαθούν να με εμποδίσουν με τη βία να μεταλάβω» συμφωνώ απόλυτα.

Όμως συχνά το «να σέβεσαι την [οποιαδήποτε εξωφρενική] πίστη/πεποίθησή μου» έχει σκοπό να αποκρούσει προκαταβολικά κάθε αντίδραση, να επιβάλλει σιωπητήριο στη σάτιρα ή τη διαφορετική άποψη.

Μπορούμε να λέμε τη γνώμη μας για κάτι που μπορεί να μας φαίνεται από λάθος μέχρι και επικίνδυνο, ή θεωρείται έλλειψη σεβασμού; Μπορούμε να απορρίπτουμε δημοσίως κάποιον θρησκευτικό ισχυρισμό, ή θεωρείται βλασφημία; Μπορούμε να στηλιτεύουμε τις δηλώσεις σελέμπριτι-πιστών αν θεωρούμε πως είναι βλαπτικές για τη δημόσια υγεία, ή πληγώνεται το ευαίσθητο θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών;

Είναι ειρωνικό: Οι κυρίαρχες θρησκείες, παρότι έχουν άπειρη εξουσία και ελέγχουν το 90% του πληθυσμού, συχνότατα κλαίγονται για υποτιθέμενο bullying που τους γίνεται. Με το παραμικρό γκρινιάζουν ότι δεν δείχνουμε κατανόηση ή δεν σεβόμαστε τα θρησκευτικά τους πιστεύω (που για κάποιο λόγο πρέπει να τα θεωρούμε κι εμείς ιερά και να μην τα αγγίζουμε). Την ίδια στιγμή η Εκκλησία κάνει βαρύτατο bullying κακολογώντας και αποκλείοντας ανθρώπους, ενώ αρπάζει κάθε ευκαιρία για να επιβάλλει τη θέλησή της σε όλη την κοινωνία, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν.

(Το ότι οι Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου που δεν (;) έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους σεξ απαιτούν να μην μπει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία νομίζω πως συμπυκνώνει όλη την παράνοια που περιγράφω παραπάνω.)

Θα πει κανείς, ο Σερβετάλης δεν τα έχει κάνει αυτά, και δεν έχει πειράξει κανέναν. Γεγονός. Γιατί όμως να δούμε με κατανόηση μια αντιεπιστημονική άποψη -που ως επικίνδυνη μπορεί μέχρι και να βλάψει σοβαρά όσους πειστούν απ’ αυτήν.

Γιατί; Επειδή είναι θρησκευτική – αυτός είναι ο μόνος λόγος.

Όταν ο Τραμπ πρότεινε να γίνονται ενέσεις με χλωρίνη για τον Κορωνοϊό κι οι οπαδοί του άρχισαν να τρυπιούνται και να πίνουν χλωρίνη, κανείς δεν είπε στον υπόλοιπο κόσμο «ήσυχα παιδιά, πρέπει να κατανοήσουμε την άποψή του και να τη σεβαστούμε».

Ούτε διαβάζοντας όσα λένε οι μανούλες του αντιεμβολιαστικού κινήματος θα σκεφτόμασταν «α, κάτσε, μην αντιδράσω γιατί θα φανεί ως έλλειψη κατανόησης και σεβασμού».

Αντιεπιστημονικές, οριακά επικίνδυνες, απόψεις προωθεί ο Τραμπ και τον κράζουμε, οι Μανούλες και τις κράζουμε, γιατί η θρησκεία να θέσει στο απυρόβλητο τις απόψεις του Σερβετάλη ή τόσων άλλων διασήμων;

Το ότι ο Σερβετάλης έχει την κάλυψη θρησκείας δεν σημαίνει πως βασίζει ό,τι λέει σε κάτι εγκυρότερο απ’ το μυαλό του Τραμπ ή τις ομάδες Μανούλων στο FB.

Όπως συχνά λέγεται σαρκαστικά, (βασισμένο στα λόγια του Robert M. Pirsig, ευχαριστώ τη Στέλλα για το απόφθεγμα)

«Όταν ένα άτομο πάσχει από μία πλάνη,
αυτό λέγεται τρέλα.
Όταν πολλά άτομα πάσχουν από την ίδια πλάνη,
αυτό λέγεται θρησκεία».

Σεβασμός και κατανόηση για τον κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον τον κ. Σερβετάλη, πόσο μάλλον που είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και καλός άνθρωπος, όχι όμως με το στανιό σεβασμός *και* για τις απόψεις τους εφόσον είναι αντιεπιστημονικές.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

O ιερέας Χαράλαμπος Κοπανάκης αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει «μαγεία» στη Θεία Κοινωνία

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
par_xetr_

Η καταπίεση δεν συνιστάται σε αριθμητικά ποσοστά. Δεν έχει σημασία εάν το “90 τις εκατό είναι θρήσκοι” (δεν είναι). Ένα μεγάλο μέρος τον ΜΜΕ είναι αρνητικά έως επιθετικά διακείμενα απέναντι στην εκκλησία. Όταν δημοσιογράφοι έχουν πάρει εργολαβία τον αντικληρικαρισμο δια ζώσης, ναι, υπάρχει θέμα εξουσίας. Στο κάτω κάτω μειοψηφίες με δικαιωματικό πρόσχημα παγκοσμίως λύνουν και δένουν νομοθετικά.

iwmou
Μέλος
iwmou

Καταλαβαίνω τι λες και επικροτώ τον πολιτισμένο και διαλεκτικό τρόπο που έχεις σε όλα αυτά τα ευαίσθητα θέματα, στα οποία διαφωνούμε. Θα έλεγα το εξής: ιερείς στην Αφρική έκαναν κατάλυση θείας κοινωνίας μετά από ασθενείς με έμπολα και δε νόσησαν. Επανειλημμένα. Αλλα δέχομαι ότι βάσει λογικής κολλάς και δεν μπορεί κανείς με το ζόρι να πιστε΄ψει. Για τους ανθρώπους στους αγιους τόπους… αυτό είναι blaming ξεκάθαρα. Να αρχίσουμε να κατηγορούμε τότε και τους ανθρώπους που πήγαν για δουλειά στο Μιλάνο. Το γκρουπ που πηγε στους Αγίους τόπους δεν το έκανε γιατί πίστευαν ότι αν πας στους αγίους τόπους δεν κολλάς,… Διαβάστε περισσότερα »

Pirlipippo
Μέλος
Pirlipippo

Η κοινή λογική λέει ότι σε μία διαφωνία πρέπει όλοι να επιδεικνύουν φρόνηση και ευελιξία. Εμείς να αποδεχτούμε ότι οι πιστοί θα εκκλησιάζονται και θα κοινωνούν, παρότι μας φαίνεται αχρείαστο ρίσκο. Αλλά κι εκείνοι, ας μας δείξουν πως δεν μας γράφουν στα πλαίσια του δικού τους “ηθικού πλεονεκτήματος” (θρησκεία), διότι το δικό μας “ηθικό πλεονέκτημα” (επιστήμη) λέει σαφώς ότι το ρίσκο τους επηρεάζει και εμάς. Ο σεβασμός απαιτεί αλληλο-σεβασμό. Επίσης, ακόμα και εάν δεχτούμε ότι η Θεία Κοινωνία δεν έχει μικρόβια, ισχύει το ίδιο και με το σάλιο των πιστών; Δηλαδή αν εγώ, άρρωστος, κοινωνήσω, μολύνω το κουταλάκι και κολλήσει… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
renos horn

Γεια Σου Αρη!
Θαυμασιο το αρθρο σου για τον κ.Σερβεταλη. Ας την παρει την θ. Κοινωνια και στην καταψυξη! Το πνευμα δεν χαλναει στο ψυγειο ουτε εκτος, …νομιζω. Τετοια αρθρα σου μου λειπουν!

Μέλος
Matter

Η θεοποίηση που επιχειρείτε εδώ και καιρό της επιστήμης μέσα από τα κείμενά σας (είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα) αναδεικνύοντάς την σε κριτή των πάντων είναι προβληματική και επικίνδυνη. Πολλοί επιστήμονες έχουν γράψει υπέροχα δοκίμια περί της θεοποίησης της επιστήμης, επισημαίνοντας τους κινδύνους του να δίνεις στην επιστήμη έναν ρόλο που δεν είναι δικός της. Κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν κάνει επιστήμη για να του λέει η επιστήμη τι είναι σωστό και τι όχι. Ο μεγάλος μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός Henri Poincare έλεγε: “Ο επιστήμονας δεν μελετά την φύση επειδή αυτό είναι χρήσιμο. Την μελετά επειδή αυτό τον ευχαριστεί. Και τον ευχαριστεί… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Kostas Kolotouros

Πολύ ωραίο το άρθρο σας κύριε Δημοκίδη. Εχω στο μυαλό μου τον κύριο Σερβετάλη ως Λάζαρο από το “Είσαι το ταίρι μου”. Από την άλλη διαβάζω τη δήλωσή του για τη Θεία Κοινωνία και σκέφτομαι πόσο διαφορετικοί είναι στην πραγματικότητα οι ηθοποιοί από τους ρόλους που υποδύονται!

Horsefly
Μέλος
Horsefly

Προσωπικά, δε θα το έθετα σε επίπεδο επιστημονικών ή αντιεπιστημονικών απόψεων. Θεωρώ ότι το βασικό ζήτημα εδώ, είναι ο σεβασμός και η σημασία του. Γιατί όπως ο κύριος Σερβετάλης ζητά το σεβασμό μας για τις απόψεις του, έτσι και κάποιος άλλος, ζητά σεβασμό για την υγεία του, η οποία, τουλάχιστον με την επικρατούσα επιστημονική άποψη, κινδυνεύει από την πρακτική που ακολουθείται κατά τη Θεία κοινωνία- ίσως και γι’αυτό οι Καθολικοί δεν ακολουθούν την ίδια πρακτική (δε νομίζω ότι πιστεύουν λιγότερο). Αν λοιπόν δεν μπορείς να αποδείξεις αν πραγματικά αυτό που κάνεις, βλάπτει ή όχι τους άλλους, δε θα πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

Nikos Avgoulas
Μέλος
Nikos Avgoulas

Αΐντε να πώ κι εγώ την άποψη μου! Μιάς και απο ότι βλέπω κανείς άσχετος ή σχετικός δεν βουλώνει το στόμα, να έρθει κι ένας ακόμη άσχετος να μιλήσει! Και είναι καίριας σημασίας αυτό που λέω ε! Ζούμε στην χώρα που ο λογιστής, σου μιλάει για επιπεδότητα της Γης, Ο ιατρός για τον στροβιλισμό της έλικας ο δικηγόρος για το πως θα γιατρευτείς απο την δισκοπάθεια και ο δημοσιογράφος για την επιστήμη…γενικά, αόριστα και όχι σαν είδηση ως όφειλε, αλλά εκμεταλλευόμενος το βήμα του,ως είδηση φτιασιδωμένη στα μέτρα του. Τι εννοώ νομίζω πολύ εύκολα γίνεται αντιληπτό αλλά θα εξηγήσω. Η… Διαβάστε περισσότερα »