σε , ,

Μπράβο στον οδηγό ΟΑΣΘ που απαίτησε να φορέσουν μάσκα πριν ξεκινήσει το δρομολόγιο

Ντόρος έγινε στη Θεσσαλονίκη, με καταγγελίες και διαμαρτυρίες ΕΝΑΝΤΙΟΝ του οδηγού…

Η είδηση, όπως την δημοσίευσε η Μακεδονία είναι η εξής:

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ απαίτησε από τους επιβάτες να φορέσουν μάσκα για να ξεκινήσει το δρομολόγιό του

Ανέφερε πως δεν θα πραγματοποιούσε το δρομολόγιό του, αν δεν κατέβαιναν όσοι δεν τηρούσαν τους κανόνες που επιβάλλονται από το κράτος για την προστασία από τον κορονοϊό και την περαιτέρω εξάπλωσή του. Το λεωφορείο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο που συνδέει το αεροδρόμιο “Μακεδονία” με το ΚΤΕΛ, δηλαδή το Ο1Χ και σε ώρα αιχμής, ήτοι 11:10.  

Ακόμη, αναφέρεται πως για να μπορέσει να ξεκινήσει ο οδηγός, χρειάστηκε ένας από τους επβάτες να προσφέρει μια μάσκα σε συνεπιβάτη του, ο οποίος δεν είχε μαζί του.

Το συγκεκριμένο γεγονός αναρτήθηκε στο facebook και μάλιστα τα σχόλια των πολιτών διίσταντο. Κάποιοι χαιρέτισαν την αντίδραση του οδηγού του ΟΑΣΘ με το σκεπτικό ότι έτσι πρέπει να γίνεται μέσα στα λεωφορεία ώστε να είναι προστατευμένοι τόσο ο οδηγός όσο όμως και όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, επειδή μόνο έτσι καταλαβαίνουν κάποιοι. 

Άλλοι, ωστόσο, θεώρησαν πως η συμπεριφορά του οδηγού εμπίπτει σε εκείνες που ταλαιπωρούν τον κάτοικο της πόλης χωρίς να προσφέρουν μια άνετη, αξιοπρεπή, συνεπή χρονικά μεταφορά στον χρήστη του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην ίδια την ανάρτηση αναφέρεται πως αν η πολιτεία θέλει να κάνει υποχρεωτικές τις μάσκες, οφείλει και να τις παρέχει δωρεάν.  

***

Το ότι στο μυαλό κάποιων ο κορωνοϊός έχει «τελειώσει» (οι ίδιοι με το που θα αυξηθούν κρούσματα με το άνοιγμα του τουρισμού θα γκρινιάζουν που το κράτος δεν τους προστάτευσε) δεν είναι δικαιολογία για να παραβιάζουν το νόμο.

Δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε λεωφορείο να κόβει πρόστιμα, αλλά όταν κάποιοι δεν φορούν είναι αυτονόητο πως πρέπει να τους ζητείται να το κάνουν, είτε απ’ τον οδηγό ή απ’ τους συνεπιβάτες. Σε τόσο μικρούς κλειστούς χώρους η μάσκα είναι απαραίτητη και σωτήρια.

Να σημειωθεί ότι το λεωφορείο έκανε τη διαδρομή προς και από το Αεροδρόμιο, που σημαίνει ότι σε αυτό υπάρχει έξτρα κίνδυνος να υπάρχουν άτομα που, έχοντας έρθει από ξένες χώρες, μπορεί να μεταφέρουν τον ιό.

Παρόλα αυτά, στο μυαλό κάποιων αλληλέγγυων… επαναστατών, η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη. Εξάλλου η είδηση δημοσιεύτηκε ως «καταγγελία» σε ομάδα («Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη») που κατά τα άλλα ασχολείται με τον Covid19!

Security Check Required

No Description

Η ανάρτηση στην ομάδα έχει ως εξής:

“Απίστευτη συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου στην Θεσσαλονίκη! Ο οδηγός του ΟΑΣΘ απαίτησε να κατέβουν όσοι και όσες επιβάτες δεν φορούν μάσκα και έσβησε την μηχανή του λεωφορείου μέχρι να αποβιβαστούν! Το περιστατικό μάλιστα έγινε στην γραμμή 01Χ, που συνδέει το Αεροδρόμιο με το ΚΤΕΛ, σε ώρα αιχμής (11:10) και στο κέντρο της πόλης (Δημαρχιακό Μέγαρο).

Λες και τα αστικά λεωφορεία δεν τα χρησιμοποιεί ο κόσμος για να πάει στη δουλειά του, και μπορεί να σταματούν και να ξεκινάνε κατά το δοκούν!

Ως πότε ο ΟΑΣΘ θα αγνοεί τις ανάγκες των επιβατών για ασφαλή και φτηνή μετακίνηση;

Με συνεχείς καταγγελίες για αραίωση των δρομολογίων, παλιά και επικίνδυνα οχήματα, ρατσιστικές συμπεριφορές, μοιάζει σαν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να κάνει ο,τι θέλει και χωρίς έλεγχο.

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας προϋποθέτει και την δωρεάν παροχή της. Φτάνει με την ατομική ευθύνη! Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρωτίστως κρατική ευθύνη!

Ευχάριστη στιγμή του δρομολογίου όταν επιβάτης έδωσε μάσκα σε συνεπιβάτη προκειμένου να συνεχίσει την διαδρομή! Η αλληλεγγύη μας να τους νικήσει!

*Η καταγγελία μας ήρθε στο inbox της σελίδας.”

***

Κατηγορούν δηλαδή τον οδηγό ότι καθυστερούσε (αναίτια, στο μυαλό τους φυσικά) την μετακίνηση. Μισό λεπτό όμως: Ο οδηγός καθυστερούσε, ή ο επιβάτης που αρνούνταν να βάλει μάσκα;

Φταίει αυτός που για λόγους δημοσίας υγείας ζήτησε να τηρηθεί ο νόμος, ή εκείνος που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την υγεία των άλλων και ήθελε να παρανομήσει; Τα λεωφορεία, λέει δεν μπορούν «να σταματούν και να ξεκινάνε κατά το δοκούν!». Φυσικά και μπορούν όταν γίνεται κάποια παράνομη πράξη, μικρή ή μεγάλη.

«Η υποχρεωτικότητα της μάσκας προϋποθέτει και την δωρεάν παροχή της. Φτάνει με την ατομική ευθύνη! Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρωτίστως κρατική ευθύνη!»

Φτάνει με την ατομική ευθύνη, λένε αυτοί που κατά τα άλλα λένε προωθούν την αλληλεγγύη μεταξύ των ατόμων! Θέλουν το κράτος να δίνει καθημερινά και κάθε μία ώρα νέες μάσκες σε δέκα εκατομμύρια Έλληνες – αλλιώς αυτοί έχουν το θεϊκό δικαίωμα να μη φοράνε καμία και πουθενά.

Το κόστος της μάσκας είναι μικρό συγκριτικά με την προστασία που προσφέρει. Για όσους όντως δεν έχουν τα χρήματα, μας έχουν δείξει πώς μπορούμε να φτιάξουμε μάσκα από ένα οποιοδήποτε ύφασμα. Μας έχουν πει επίσης ότι μπορούμε να πάρουμε απλά ένα μαντίλι μας (ή ένα μπλουζάκι, ή ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ) και να καλύπτουμε με αυτό μύτη και στόμα. Εντελώς δωρεάν. Φτάνει με το παραμύθι.

Κι ο οδηγός εργαζόμενος είναι και έχει δικαίωμα να φοβάται για την υγεία του. Αλληλεγγύη σ’ αυτόν και στους υπόλοιπους επιβάτες ποιος θα δείξει;

Η δε κραυγή-κατακλείδα «Η αλληλεγγύη μας να τους νικήσει!» επειδή θεωρούν πως δίνοντας μια μάσκα σε κάποιον που δεν κατέβαινε «νίκησαν» τον αδυσώπητο καπιταλιστή οδηγό που ήθελε το κακό τους, ας μείνει ασχολίαστη.

Το ότι δεν το κάνουν όλοι οι οδηγοί -επειδή δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τους επιβάτες ή επειδή δεν θέλουν να μπλέξουν- δεν σημαίνει πως θα στηλιτεύσουμε τον έναν που είχε το θάρρος και έδειξε υπεύθυνη στάση.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Goop
Μέλος
Goop

Μπράβο στον οδηγό. Και στην Ξάνθη έτσι «αλληλέγγυοι» ήμασταν κάποιοι λέγοντας έλα μωρέ γέρος είναι, έλα μωρέ είναι από ευπαθή ομάδα δεν ξέρει και τώρα τρέχουμε…

Μέλος
Fobos_Duo

Δεν αξίζει να κουράζεσαι με τους συγκεκριμένους. Η πρώτη ανάρτηση που βλέπω τώρα στην ομάδα τους τα χώνει στο Μητσοτάκη επειδή είπε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να διατεθεί ως δημόσιο αγαθό. Τον έχουμε κάνει σφεντόνα.