σε , ,

Ο νομός Μεσσηνίας έχει το δικό του Πύργο του Άιφελ και για κάποιους θεωρείται εξίσου όμορφος

Πολύ πιο κοντός και σε κλίμακα 1:18

1 34

Το κτίριο – σύμβολο των Παρισίων και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του κόσμου. Ο Πύργος του Άιφελ, που κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ, αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο αλλά και πηγή σημαντικών εσόδων για την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Αλλά το Παρίσι δεν είναι η μοναδική πόλη που έχει Πύργο του Άιφελ

Λίγα λόγια για τον Πύργο του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ έχει ύψος 325 μέτρα και μέχρι το 1931 ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο, όποτε και το ξεπέρασε το «Εμπάιρ Στέιτ» της Νέας Υόρκης. Ζυγίζει 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο. Ο Πύργος του Άιφελ αποτελείται από τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο. Ο πύργος μάλιστα εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

◄ Eiffel Tower, Paris [HD] ►

Eiffel Tower – HD footage, information and facts on the Eiffel Tower. The Eiffel tower is without a doubt Paris number one landmark and one of the most famous structures in the whole world. If you enjoyed this video, make sure to subscribe to our channel.

Η δημοφιλία του αξιοθέατου μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που η κατασκευή έχει αντιγραφεί από πάρα πολλές άλλες πόλεις του κόσμου. Ανάμεσα του και μια ελληνική!

Τα Φιλιατρά, μια κωμόπολη, η οποία υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας και βρίσκονται στα δυτικά του Νομού Μεσσηνίας, διαθέτουν πολλά αξιοθέατα, αλλά μόνο ένα κεντρίζει τόσο πολύ το ενδιαφέρον των επισκεπτών και αυτό δεν είναι άλλο από τον «Πύργο του Άιφελ». Ένα ομοίωμα μικρών διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκε το 1960 σε κλίμακα 1:18, με δωρεά του Ελληνοαμερικανού Χαράλαμπου Φουρναράκη (γνωστός και ως Χάρυ Φουρνιέ), ο οποίος ήταν διακεκριμένος γιατρός και ένας από τους σημαντικότερους ευεργέτες της γενέτειράς του. Μάλιστα ο πύργος ανακατασκευάστηκε από το Δήμο το 2007.

Ο πύργος του Άϊφελ στα Φιλιατρά

Τα Φιλιατρά βρίσκονται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα και 41 περίπου χιλιόμετρα από την Πύλο. Τα Φιλιατρά διαθέτουν πολλά αξιοθέατα, με χαραστικότερο το ομοίωμα του πύργου του Άιφελ, που κοσμεί τη βορειοδυτική είσοδο της πόλης.

Η διαφορά των δυο πύργων είναι τεράστια και εντάξει, γι’ αυτό και ο Άιφελ των Φιλιατρών, αποκαλείται «αντίγραφο». Ο ελληνικός είναι χαμηλότερος σε ύψος, κατά περίπου 300 μέτρα, καθώς αγγίζει μόλις τα 26μ., σε αντίθεση με τον κανονικό που φτάνει τα 325 μ. Στα Φιλιατρά ο Πύργος είναι σε κλίμακα 1:18.

1 34

Ο Τύπος της εποχής έγραφε τότε για τον τοπικό Πύργο του Άιφελ:

Προ ολίγων ημερών εστήθη ομοίωμα του πύργου του Άϊφελ ύψους 26 μέτρων.
Όπως και το πρωτότυπον, ούτω και η κατασκευή του πύργου, έχει γίνει μόνον από σιδηράς δοκούς, έχουν δοθεί τα ίδια χρώματα και γενικώς έχουν τηρηθεί αι ίδιαι αναλογίαι. Εκτός των άλλων ο Πύργος συμβολίζει την συνεργασίαν των δύο λαών εις το μορφωτικόν και το έπίπεδον των τεχνικών κατακτήσεων, καθώς και τον θαυμασμόν των Ελλήνων δι ό,τι ωραίον και ευγενές έχει να επιδείξη το γαλλικόν έθνος. Ο Πύργος έγινε με δαπάνες του ομογενούς εξ Αμερικής ιατρού Χαρ. Φουρναράκη, διαμένοντος εις Σικάγον, διευθυντού του χειρουργικού κέντρου της πόλεως, όστις από πολλών ετών διδάσκει χειρουργικήν τεχνικήν εις το πανεπιστήμειον του Ιλλινόις και εις την ιατρικήν σχολήν του Σικάγου ως τακτικόν μέλος.

Τα Φιλιατρά δεν είναι τα μόνα που έχουν αντιγράψει τον Πύργο του Άιφελ. Η Ρωσία, το Τέξας, η Ρουμανία, η Κίνα, το Λας Βέγκας και το Μεξικό, έχουν το δικό τους Πύργο που θυμίζει κάτι από Άιφελ

photomix image 79
Τέξας – Ρωσία – Κίνα – Μεξικό

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Nikos
Nikos
6 χρόνια πριν

Κάποτε στα Φιλιατρά, φτάσαμε, αφήσαμε βαλίτσες και φύγαμε για το βουνό για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Επιστρέψαμε το απόγευμα. Ήξεραν και οι κατσίκες ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Όλοι. Κυριολεκτικά. Σα κάτι ταινίες τρόμου.

Αλκμηνη
Αλκμηνη
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nikos

Χαχαχαχα… Καταγομαι απο λιγο πιο διπλα.. Σου εγγυώμαι πως ήξεραν επίσης: Οικογενειακή κατασταση, περιουσιακά στοιχεία και γενεαλογικό δέντρο.. 😂😂

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!