σε ,

Οι μάσκες γίνονται ανάρπαστες, αλλά οι λίγοι ξέρουν πως δεν σε προστατεύουν απ’ τον κορωνοϊό

Καθώς έχουν εξαφανιστεί απ’ τα περισσότερα φαρμακεία, ας λυθούν μερικές παρεξηγήσεις

Δεν λέω πως δεν υπάρχει ενημέρωση, πχ. στο LIFO έχουν μπει αρκετά σχετικά άρθρα που διευκρινίζουν τι παίζει με τις χειρουργικές μάσκες.

Όμως ο πανικός με τον οποίο τελείωσαν ήδη από προχτές (πριν καν μαθευτεί το πρώτο κρούσμα) στην Θεσσαλονίκη, δείχνει πως υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μια παρεξήγηση. Και το κατάλαβα μιλώντας με πέντε διαφορετικά άτομα χτες, που κόντεψαν να με βγάλουν και τρελό.

Η μάσκα δεν προστατεύει εμάς, αλλά τους άλλους *από* εμάς.

Κάποιος βέβαια θα περίμενε πως όπως, αν φτερνιστούμε, κρατά τα περισσότερα μικρόβια απ’ το να διασκορπιστούν παντού, έτσι αν τη φοράμε τα μικρόβια δε θα μπορέσουν να μπουν στη μύτη μας.

Δυστυχώς όμως ενώ όντως βοηθά στον έλεγχο της εξάπλωσης (αν είμαστε εμείς οι άρρωστοι), δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος προστασίας για όποιον τη φορά.

«Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν, ενώ οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού: «Η κλασική μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια *μονόδρομη* άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων».

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες — αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης. «Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος.

EPA

Οδηγίες και στην Ελλάδα

Χτες το βράδυ υπήρξε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

Ποιοι πολίτες ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν χρήση μάσκας

Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ’ όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:

  • Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
  • Κέντρα Υγείας
  • ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ

Μάσκες ΠΡΕΠΕΙ να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό

Μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.

Ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φορούν μάσκα

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Η δε αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι αυτές οι μάσκες, ουσιαστικά, δεν προφυλάσσουν από τίποτα. «Διότι είναι ένα απλό χαρτί με επίστρωση υφάσματος, που το μόνο που κάνει είναι να προφυλάσσει αυτόν που πάσχει από το να μην μεταδώσει την ασθένεια στους υπόλοιπους που είναι υγιείς, όχι κάτι άλλο», εξήγησε.

Κάνουν τελικά κάτι καλό για τους υγιείς;

Σε ένα βαθμό λειτουργούν ως placebo και καθησυχάζουν τον κόσμο που νιώθει πως έχει έναν άλφα έλεγχο. Επίσης, δεν αποκλείεται έστω και λίγο να κρατήσουν κάτι βλαβερό μακριά απ’ το πρόσωπό μας.

Παρόλα αυτά άλλοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγουμε να κολλήσουμε: Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κοροναϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποιοι οι τρόποι πρόληψης

Αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό που ως τώρα έχει πλήξει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στην Κίνα, όπου ξέσπασε ο ιός 77.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει και περίπου 2.600 έχουν πεθάνει. Περισσότεροι από 1.200 περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 άλλες χώρες όπου σημειώθηκαν περισσότεροι από 20 θάνατοι, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη πανδημία.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
iwmou
Μέλος
iwmou

Το καταλαβαίνω εν μέρει, αλλά αν ισχυε για όλους (νοσούντες και υγιείς). Γιατί αν η μάσκα εμποδίζει την εξάλωση της ασθένειας από νοσούντα, το λογικό είναι ότι εμποδίζει επίσης τον υγιή από το να προσλάβει ασθένεια.

St Beijinger
Μέλος
St Beijinger

Ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φορούν μάσκα

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές

Και που ξέρεις ότι είσαι υγιής αφού μπορεί να έχεις τον ιό μέσα σου και να μην εμφανίζεις συμπτώματα οεο?