σε ,

Οι νάνοι των κήπων και η ιστορία τους στην γερμανική μυθολογία

Από πού προέρχεται η καταγωγή των δημιουργημάτων αυτών;

Στις αρχαίες μυθολογίες όλων σχεδόν των λαών του πλανήτη υπάρχουν αμέτρητες αναφορές σε μαγικά πλάσματα τα οποία ζούσαν είτε σε μυστικά δάση ή στα έγκατα της γης. Καλικάντζαροι, νεράιδες, μάγισσες, πνεύματα, ξωτικά και καλικάντζαροι πρωταγωνιστούσαν σε παιδικά παραμύθια και αστικούς μύθους διατηρώντας τη μαγεία αυτή μέχρι και σήμερα. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι νάνοι των κήπων.

Το Google, μάλιστα, αποφάσισε  αφιερώσει ένα doodle στους νάνους και συγκεκριμένα στους νάνους των κήπων που συναντάμε συχνά σε χώρες του εξωτερικού.

Τι γνωρίζουμε για τους νάνους

Η ιστορία τους ξεκινά τον 13ο αιώνα στην Ανατολία ενώ επανεμφανίστηκαν στην Ιταλία 3 αιώνες αργότερα. Οι νάνοι, γνωστοί και ως Dwarves, είναι μυθικά πλάσματα τα οποία πρωταγωνιστούν στη νορβηγική αλλά και στη γερμανική μυθολογία. Χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερα μικρό μέγεθός τους και τον υπόγειο τρόπο ζωή τους. Συνήθως παριστάνονται ως ρυτιδιασμένοι γέροι με μακριές λευκές γενειάδες ή σαν παραμορφωμένοι κοντοστούπηδες. Στη Γερμανία συχνά απεικονίζονταν σαν μεταλλωρύχοι με το χαρακτηριστικό κόκκινο μυτερό σκουφάκι το οποίο φορούν. Πολύ συχνά οι νάνοι εμφανίζονται στους γερμανικούς λαϊκούς μύθους και στα παραμύθια. όπως για παράδειγμα στο «Χιονάτη και οι επτά νάνοι» των αδερφών Grimm.

Οι νάνοι των κήπων

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι νάνοι των κήπων, γνωστοί και ως Gnomes. Διάφοροι λαϊκοί μύθοι υποστηρίζουν ότι τα ομοιώματα των νάνων, φέρνουν καλοτυχία σε ένα σπίτι αν ήταν τοποθετημένα στην αυλή του. Μια άποψη που γρήγορα υιοθετήθηκε από τα περισσότερα γερμανικά σπίτια. Οι πρώτοι νάνοι κήπου κατασκευάστηκαν στην Θουριγγία της Γερμανίας στα μέσα του 17ου αιώνα ενώ στην ευρωπαϊκή κουλτούρα οι νάνοι των κήπων εισήλθαν για τα καλά στη Γερμανία του 19ου αιώνα. Ο Philip Griebel ξεκίνησε να φτιάχνει τους νάνους με βάση τους τοπικούς μύθους, οι οποίοι έλεγαν ότι οι νάνοι φρόντιζαν τους κήπους των σπιτιών τα βράδια. Η βιομηχανία αυτή πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως να την πλήττει σοβαρά και με πολλούς παραγωγούς να παρατούν το επάγγελμα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μεταφέρεται στην Τσεχία, την Πολωνία ή την Κίνα.

Οι νάνοι αυτοί είναι φτιαγμένοι από τερακότα χυμένη σε καλούπια. Ο νάνος αφαιρείται από το καλούπι, αφήνεται να στεγνώσει και μετά ψήνεται σε καμίνι για να σκληρύνει. Στη συνέχεια, και αφού κρυώσει, βάφεται λεπτομερώς στο επιθυμητό επίπεδο και στέλνεται στα καταστήματα για να πουληθεί στους καταναλωτές. Πολλές από τις φιγούρες των νάνων του 19ου αιώνα ήταν καλοφτιαγμένες, μεγάλες και εντυπωσιακές. Αν και υπήρχαν σε διάφορα μεγέθη, μερικά μοντέλα έφταναν μέχρι και ένα μέτρο στο ύψος!

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω video

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

3 points
Upvote Downvote

Ενα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση
  1. Στην Ελλάδα έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ σύγχυση μεταξύ των Dwarves και των Gnomes. Καμία σχέση δεν έχουν σα (μυθικοί) λαοί, το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι και τα δύο είναι κοντά (τα gnomes κοντύτερα) κι ότι ζουν υπόγεια. Το Google είχε αφιέρωμα στα gnomes, όχι στα dwarves.

Αφήστε μια απάντηση