σε ,

«Θέλουμε να κολλήσετε άμεσα» – Το ρίσκο της σούπερ αμφιλεγόμενης τακτικής της Βρετανίας για τον Κορωνοϊό

Η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θέλει να προστατεύσει τους πολίτες της αλλά αντίθετα να τους κολλήσει. Ποια είναι η λογική πίσω απ’ τον παραλογισμό

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Δεν έχει πάρει μέτρα προφύλαξης στη χώρα, και υπάρχει λόγος

Στη Βρετανία παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο βασισμένοι σε στατιστικές αναλύσεις και στη συμπεριφορική ψυχολογία που αν τους βγει καλώς, αν δεν τους βγει καήκανε.

Να το πω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ:

Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως πειραματόζωα, και υπάρχει περίπτωση να βάλει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες τα γυαλιά, υπάρχει όμως και κίνδυνος η φάση να εξελιχθεί σε Hunger Games.

Θέλουν να προστατεύσουν και τους ασθενείς αλλά και την οικονομία, κι αντί να κάνουν τώρα Lockdown, θα αφήσουν να κολλήσει Κορωνοϊό το 60% του πληθυσμού που σημαίνει πως θα αφήσουν να πεθάνουν πάνω από 250.000 απ’ τα πιο ευάλωτα άτομα.

Αν νοσήσει το 60% για αρχή, θεωρούν πως όλοι αυτοί θα έχουν Ανοσία Αγέλης. Έπειτα θα νοσούν λίγο λίγο κι άλλοι, και στο τέλος της σεζόν η Βρετανία θα έχει πετύχει σχεδόν την απόλυτη ανοσία και θα έχει ξεμπερδέψει μια για πάντα απ’ τον Κορωνοϊό.

Αντίθετα (σύμφωνα πάντα με τις βρετανικές εκτιμήσεις), οι άλλες χώρες που προστατεύονται και περιορίζουν τα κρούσματα, θα βρίσκονται συνεχώς (μέχρι σε ένα-δύο χρόνια να βρεθεί εμβόλιο) στο έλεος του Κορωνοϊού και θα πρέπει από Σεπτέμβριο πάλι να κλείνονται στα σπίτια τους όλοι με τεράστιο κόστος στην οικονομία.

Με δυο λόγια, είναι σαν το τσιρότο που αν το βγάλεις γρήγορα πονάει πολύ αλλά τελείωσες, ενώ αν το βγάζεις λίγο λίγο πονάς εις το διηνεκές (ή μέχρι να βρεθεί εμβόλιο σε 12-18 μήνες)

Όλα αυτά βέβαια ΑΝ οι υπολογισμοί αποδειχτούν σωστοί. Αν δεν μεταλλαχθεί ο ιός, αν δεν αποδειχτεί πως όσοι έχουν κολλήσει και γιατρευτεί μπορούν να ξανακολλήσουν τον ίδιο ιό (μάλλον απίθανο) ή μια μετάλλαξή του (άγνωστη πιθανότητα), αν η χώρα αντέξει τους επόμενους μήνες μέχρι και 300.000 θανάτους. Και υπάρχουν και παράμετροι που θεωρούνται άγνωστες.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι σαν τον δήμαρχο στα “Σαγόνια του Καρχαρία” που επέμενε να μην κλείσουν οι ακτές

Σε σημερινό δημοσίευμά του Guardian, ο βρετανός πρωθυπουργός που έχει αργήσει χαρακτηριστικά να εξαγγέλλει αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, συγκρίνεται με τον δήμαρχο στα “Σαγόνια του Καρχαρία” που αρνιόταν να κλείσει τις ακτές παρά την απειλή του φονικού κήτους

Με το που έμαθα τα παραπάνω κατάλαβα γιατί έχουν φρικάρει πολλοί στη Βρετανία, βλέποντας τον Μπόρις Τζόνσον να σφυρίζει αδιάφορα, και θυμούνται με τρόμο πως ταυτιζόταν (στ’ αλήθεια!) με το δήμαρχο στην ταινία «Σαγόνια του Καρχαρία» ο οποίος δεν έπαιρνε μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες και δεν έκλεινε την παραλία, με τα γνωστά αποτελέσματα. «Είναι παρεξηγημένος χαρακτήρας» είχε δηλώσει, και απ’ ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσει την τακτική του.

Περισσότερα στοιχεία για την Ανοσία Αγέλης και τα πλάνα του Τζόνσον που καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δε συμμερίζεται:

Η Ανοσία Αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού έχει κολλήσει τον ιό και έχει πάθει ανοσία. Έτσι οι πιθανότητες να μεταδοθεί μειώνονται (θεωρητικά τουλάχιστον) δραματικά μέχρι σταδιακά να εξαλειφθεί ο ιός.

Αυτό που λένε πως θα συμβεί στις υπόλοιπες χώρες (και στην Ελλάδα) είναι πως κάθε φορά που θα σταματάμε το Lockdown θα επανεμφανίζεται ο ιός και τα κρούσματα θα ξαναυξάνονται. Τότε θα ξανακάνουμε Lockdown, όταν θα το σταματάμε θα επανεμφανίζεται κ.ο.κ.

Η τακτική της Βρετανίας θα είναι διαφορετική:

Carole Cadwalladr on Twitter

The news from abroad: ‘Britain is an outlier. No other country is openly pursuing a policy of ‘herd immunity’. It is deeply controversial’ https://t.co/lY3rjlT9cR

Υπολογίζοντας πως αργά ή γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό -μέχρι το 80% των πολιτών- θα προσβληθεί απ’ τον Κορωνοϊό, θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς γύρω στις 250.000 άτομα θα πεθάνουν. Αφού δεν μπορούν να το σταματήσουν θα πρέπει να το ελέγξουν, θεωρεί ο καθηγητής Ian Donald που ασχολείται με την κοινωνική ψυχολογία της μικροβιακής ανοσίας.

Μεταφράζω πρόχειρα νήμα του στο Twitter:

«Το ιταλικό μοντέλο θέλει να σταματήσει τη μετάδοση. Η Βρετανία θέλει να μεταδοθεί ο ιός ΑΛΛΑ μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Ο σκοπός είναι να κολλήσουν όσα περισσότερα άτομα χαμηλού κινδύνου γίνεται, και έχοντας ανοσία να μειωθεί η μετάδοση σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση μοιάζει πως σε αυτή τη φάση θέλει να κολλήσει ο κόσμος μέχρι να γεμίσουν τα νοσοκομεία. Τότε θέλουν να μειώσουν -αλλά όχι να σταματήσουν- το ρυθμό μετάδοσης. Ιδανικά θέλουν μια ισορροπία: Να μπαίνουν στα νοσοκομεία τόσοι όσοι βγαίνουν. Αυτή η ισορροπία είναι το μεγαλύτερο ρίσκο.

Όσοι θα έχουν πλέον ανοσία θα επιστρέφουν στις δουλειές τους, θα πηγαίνουν στις παμπ κλπ, και η οικονομία θα λειτουργεί χωρίς απώλειες.

Τα παιδιά περνούν πολύ ελαφρά την αρρώστια κι έτσι η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει ως όπλο μετάδοσης, όταν θα θέλει να αυξάνει τα κρούσματα. Όταν θέλει να μειώσει την ταχύτητα, η «κάνουλα» μπορεί να κλείνει, οπότε θα κλείνουν τα σχολεία. Το ίδιο και με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, πχ. συναυλίες ή αθλητικά ματς. Και μετά η «κάνουλα» θα ξανανοίγει.

Αυτό σημαίνει πως το όποιο lockdown θα κρατά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες ΚΑΙ θα έχει ως αποτέλεσμα αυξανόμενο αριθμό πολιτών με ανοσία. Αυτό είναι ένα βιώσιμο πλάνο.

Μετά από λίγο, ο περισσότερος πληθυσμός θα έχει ανοσία, οι σοβαρά άρρωστοι θα έχουν λάβει την κατάλληλη θεραπεία και θα έχουν βγει απ’ τα νοσοκομεία, και η χώρα θα έχει γίνει άτρωτη. Οι πιο ευάλωτοι θα βρίσκονται πλέον σε μικρότερο κίνδυνο.

Αυτό θέλει να πετύχει η κυβέρνηση και μπορεί να το πετύχει. Περπατά τώρα σε τεντωμένο σκοινί, αλλά πιθανώς αυτό να είναι το πιο λογικό.

Είναι ενδεχομένως η καλύτερη στρατηγική, αλλά θα πρέπει να την εξηγήσουν με περισσότερη σαφήνεια. Βασίζεται σε πολλές εικασίες οπότε είναι καλό να μάθουμε ποιες είναι αυτές. Το πιο ενθαρρυντικό είναι πως η στρατηγική είναι υπερβολικά έξυπνη για να έχει παίξει οποιονδήποτε ρόλο στη διαμόρφωσή της ο Μπόρις Τζόνσον.»

***

Οπότε ένα απ’ τα (πολλά) προβλήματα αυτής της στρατηγικής είναι πως η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει μοιραστεί με τους επιστήμονες τα στοιχεία που έχει ώστε να πειστούν πως το σχέδιο όντως έχει πιθανότητες να πετύχει.

Σχεδόν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες διαφωνούν με την «Ανοσία Αγέλης»:

Paul Johnson on Twitter

Herd Immunity- some voices -‘It’s dangerous strategy’ – Devi Sridhar global public health Edinburgh Univ -‘They are alone in world. It’s a gamble’ – Peter Drobac global health, infectious disease Oxford Univ -‘The greatest error is not to move’ – Dr Mike Ryan WHO #COVID19

Paul Johnson on Twitter

Herd Immunity more voices We don’t know evidence on which Govt has made decision -Helen Ward Prof Public Health Imperial College We need action -Dr Margaret Harris WHO Will Govt approach work? I’m not sure -Roy Anderson Prof Infectious Disease Imperial College #COVID19

Και καθώς, όπως σχεδόν όλοι οι ημι-απατεώνες λαϊκιστές, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να μην έχει καθόλου ενσυναίσθηση και είπε απλώς ότι «Πολλές οικογένειες θα χάσουν τους αγαπημένους τους» λόγω της τακτικής του, οι πολίτες ανησυχούν. Θεωρούν πως παίρνουν μέρος σε ένα πείραμα που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, βασισμένο σε εικασίες και σε στοιχεία που η κυβέρνηση αρνείται να παρουσιάσει.

Βλέποντας μάλιστα οι Βρετανοί όλο τον υπόλοιπο κόσμο να κλείνεται στα σπίτια του και να προστατεύεται όσο πιο πολύ μπορεί, υπάρχει η περίπτωση να τον μιμηθούν. Αυτό θα χαλούσε τα σχέδια για ταχύτατη μετάδοση του ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα μοντέλα στα οποία βασίζεται το πλάνο Τζόνσον και τη συμπεριφορά που παίρνουν ως δεδομένη.

Ήδη πριν λίγο είδα πως ο αθλητικός κόσμος της Βρετανίας αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές του, παρά τη θέληση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στο θέμα των αθλητικών διοργανώσεων.

Η συνέχεια θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι ένα ρίσκο, ένα πείραμα. Κι ενδεχομένως είναι ένα δυστύχημα που περιμένει να συμβεί.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΥΙΖ: Πόσα γνωρίζεις για τον Κορωνοϊό;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
KonstantinosZe4

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όποιος πιστεύει οτι είναι εφικτό να μπει ο πλανήτης σε καραντίνα μέχρι να υπαρξει εμβολιο σε 1,5 χρονο μαλλον δεν εχει κατσει να σκεφτει τις επιπτωσεις.

KirSal
Μέλος
KirSal

Θα καταρρευσει η οικονομια σε ολα τα κρατη,αλλα με μια διαφορα…καποιοι εχουν την δυνατοτητα να επανακαμψουν.Η ελλαδιτσα οχι….συμφωνω μαζι σου απολυτα.

Μέλος
Nasos Dimis

Το σενάριο είναι το ίδιο δηλαδή με οτι έκαναν στην Ιταλία, άθελα τους , και τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως ένας πολιτικός θα δώσει το δικαίωμα στους γιατρούς να διαλέγουν ποιον θα σώσουν. Και από την άλλη ξέρετε πόσοι άνθρωποι χάθηκαν από διάφορες ασθένειες λίγες μέρες πριν βρεθεί η θεραπεία? Ποιος ξέρει ότι δεν θα βρεθεί κάτι σε ένα μήνα?

Pirlipippo
Μέλος
Pirlipippo

Είναι μέγα ερώτημα πώς θα τελειώσει αυτή η η ιστορία χωρίς να διαιωνίζεται στις χώρες μας που παίρνουμε μέτρα. Όμως με τους αριθμούς που βλέπουμε στην Ιταλία το σύστημα δεν θα καταρρεύσει αν αφεθεί χωρίς μέτρα; Η εκατόμβη νεκρών που θα δημιουργηθεί λόγω ανεπαρκούς νοσηλείας; Και ωραία η ιδέα να νοσήσουν όλοι οι χαμηλού κινδύνου πολίτες ώστε μετά να μην κινδυνεύουν οι ευάλωτοι, αλλά πώς τους διαχωρίζεις ώστε να μην κολλήσουν τώρα στην πανδημία; Βασικά είναι τρομακτικός κυνισμός: Αν αρρωστήσουμε γρήγορα, θα τελειώσουμε γρήγορα, και, αφού θάψουμε τους νεκρούς μας σε μαζικούς τάφους, μετά θα βγάζουμε περισσότερα λεφτά όταν οι… Διαβάστε περισσότερα »

Οδυσσέας Σταυράκης (καπετάν Κανένας)
Μέλος
Οδυσσέας Σταυράκης (καπετάν Κανένας)

Δεν καταλαβαινω και παρακαλω κάποιον να μου εξηγήσει.:Θυσιάζουν 250.000 πολιτες τους?
Και πως μιλούν για τους εαυτούς τους μόνο;Αυτοί δεν θα βγουν εκτός UK?Άλλοι δεν θα μπουν από χώρες άλλες;

Εξυπνακιας
Μέλος
Εξυπνακιας

Επισης μπορουμε απο το να κραταμε αποστασεις κτλπ κτλπ…..να θανατωσουμε ολους τους 55+ κατευθειαν. Γιατι και να νοσησουν θα πρεπει να τους εχουν στα νοσοκομεια….αυτα ειναι εξοδα,ετσι χαλανε οι οικονομιες

Κλαψε γατακι Μπορις που δεν το σκεφτηκες χαχαχαα

Μέλος
Σάββας Ερωτοκρίτου

Τακτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα χνάρια της Ιταλίας. Απορώ όχι με τη βλακεία του πρωθυπουργού τους αλλά με τους ειδικούς που τον έχουν συμβουλεύσει. Επίσης απορώ με τις μη αντιδράσεις του κόσμου. Αυτή τη στιγμή με βάση στατιστικές αναλύσεις η Αγγλία έχει τον ίδιο αριθμό ΑΛΗΘΙΝΩΝ κρουσμάτων ανά 100,000 πληθυσμού με τη χώρα μας. Δυστυχώς σε 2 εβδομάδες εδώ θα είμαστε (ελπίζω) και τα ξαναλέμε.

St Beijinger
Μέλος
St Beijinger

“Όταν θέλει να μειώσει την ταχύτητα, η «κάνουλα» μπορεί να κλείνει, οπότε θα κλείνουν τα σχολεία.” Προφανώς οι άνθρωποι δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει πως λειτουργεί ο ιός. Ότι δηλαδή τον μεταδίδουν ακόμα και ασυμπτωματικοί φορείς, ότι ο χρόνος επώασης είναι 14 μέρες. Ας μας εξηγήσουν τι ακριβώς θα καταφέρουν να μειώσουν όταν κάθε κίνηση τους θα είναι 14 βήματα πίσω? Ο μόνος τρόπος είναι το γενικό lockdown και η καραντίνα μέχρι να σταματήσουν τα καινούργια κρούσματα για 14+ μέρες, πρακτικά εξαφανίζοντας τον ιό όπως έκανε η Κίνα. Σταδιακά οι χώρες που έχουν προβεί σε αυτές τις κινήσεις θα ανοίξουν τα… Διαβάστε περισσότερα »

ms12
Μέλος
ms12

Σε μια χώρα που η χρηση αλκοόλ είναι τόσο απενοχοποιημένη, (μπίρες στις 10:30 οταν εμείς πίνουμε τον δεύτερο πρωινό καφέ μας) φοβάμαι πως οι ευπαθείς ομάδες δεν θα είναι περιορισμένες στις μεγάλες ηλικίες. Έχω εργαστει στον χώρο της υγείας στην Αγγλία, η σχέση του Άγγλου με τους κανόνες υγιεινής και υγείας είναι πολυ κακή. Συγκρίνετε το με τον χειρότερο Έλληνα. εννοώ πολύ κακή. Επίσης κάτι που δεν αναφέρει ο Μπορις είναι πως ένα μεγάλο μέρος από το οικονομικό κόστος των περιοριστικών μέτρων θα το επωμιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Remember Brexit? φοβάμαι πως βρήκε μια επικοινωνιακή μπουρδολογία και προσεύχομαι ειλικρινά για… Διαβάστε περισσότερα »

Zenon
Μέλος
Zenon

Ωραίο μαθηματικό σενάριο το μονό που δεν υπολόγισε είναι το ποιο πιθανό να αναγκαστεί να σπονσοραρει τις κηδείες . (1,5 δις )

Ετεοκλης
Μέλος
Ετεοκλης

Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από το άρθρο είναι ότι κάνεις δε ρισκάρει τον πληθυσμό του βασιζόμενος μόνο σε μια “έξυπνη” ιδέα ακόμα και αν τον λένε JohnsonBrexit.Η κυβέρνηση έχει ένα μυστικό με το οποίο θα μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη που το λένε αντίδοτο. Άρα έχει την “αντιπροσωπεία ” η είναι ο κατασκευαστής. Ακόμα και η αρχική αντίδραση του Τραμπ να εξαιρέσει την Αγγλία από την ταξιδιωτική οδηγία που καρφώθηκε μετά και την άλλαξε “δειχνει” την σχέση. Τα επίσης ανεξηγητα χαλαρά Αμερικανικά μετρα ανησυχίας του Λευκού Οίκου και του Τραμπ ιδιεταιρα “δείχνουν” ότι η λύση υπάρχει. Πάλι καρφώθηκε.… Διαβάστε περισσότερα »