σε ,

Με απλά λόγια: Τι συμβαίνει τελικά με τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Τέσσερις θάνατοι δελφινιών, μια περίεργη νομοθεσία που δεν εφαρμόστηκε πότε και μερικά ζώα με αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά.

Το θέμα των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από βίντεο του Γερμανού ακτιβιστή Andreas Morlok της οργάνωσης ProWal ο οποίος επισκέφτηκε το Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 2017. 

Όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο απασχολούν την κοινή γνώμη. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα για καλό.

Ας τα δούμε ένα – ένα με τη σειρά. 

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λειτουργεί στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2000 και είναι το μοναδικό ζωικό πάρκο στην Αθήνα. Το δελφινάριο του άνοιξε το 2010 και σήμερα αριθμεί επτά δελφίνια κάτι το οποίο δεν είναι παράνομο αφού μέσα στο ελληνικό νομικό πλαίσιο υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι τα ζωικά πάρκα μπορούν να έχουν κητώδη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που ελληνικά δικαστήρια έχουν αθωώσει τέσσερις φορές το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  για το συγκεκριμένο θέμα.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις παραστάσεις με ζώα;

Ο νόμος 4039/2012 απαγόρευσε τις παραστάσεις με ζώα σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωολογικών κήπων. Εξαιρεί μόνο τις παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας. Στο άρθρο 12 παράγραφο 1. αναφέρεται ότι: «Απαγορεύεται η διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο εφόσον χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ή για οποιοδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά του, πραγματοποιεί παράσταση ή παρελαύνει ή εμφανίζεται σε κοινό» με την χρηματική ποινή να αγγίζει τα 20.000 ευρώ για κάθε ζώο! Πώς όμως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνέχισε τις παραστάσεις;

Μετονομάζοντας τις παραστάσεις των δελφινιών! Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ονόμασε τις παραστάσεις αυτές «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις» παρ’ όλο που το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγία προς τα σχολεία όπου συνιστά «την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης».

Στις 14 Ιουνίου 2016 βέβαια, το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του Αττικού Πάρκου συμπεριλαμβανομένου και του δελφιναρίου, έξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του και παρά το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είχε υποσχεθεί να προχωρήσει με νόμο στην απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη Ελλάδα!

Τι συμβαίνει στα αιχμάλωτα δελφίνια;

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο Dolphinaria-Free Europe (DFE), τα κητώδη, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δε ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες. Ο εγκλεισμός των κητωδών, που έχουν υψηλό βαθμό αντίληψης και αυτογνωσίας, σε δελφινάρια, καθώς και η χρήση τους σε παραστάσεις αποτελούν βάρβαρες πράξεις που ισοδυναμούν με ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια.

Ο Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, Διευθύνων Σύμβουλος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, είπε στον δημοσιογράφο Ιάσονα Καραμήτσο στο protagon.gr ότι:

«Εδώ τα δελφίνια δεν εκπαιδεύονται καν. Ουσιαστικά παίρνουμε τις φυσιολογικές συμπεριφορές τους και πάνω εκεί χτίζουμε. Ας πούμε τους δίνουμε μια εντολή για να πηδήξουν, κάτι που άλλωστε απολαμβάνουν. Επίσης προσπαθούμε να μάθουμε κάποια πράγματα στο κοινό για τα δελφίνια και τελικά να περάσουμε ένα οικολογικό μήνυμα».

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν τα δελφίνια έχουν ένα ηχοακουστικό σύστημα το οποίο όταν εκπέμπει ένα σήμα στην πισίνα χτυπάει στους τοίχους και επιστρέφει στο δελφίνι με αποτέλεσμα να τρελαίνεται. Ο κ. Λεσουέρ απαντά:

«Αστεία πράγματα, ένα δελφίνι χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα μόνο όταν κυνηγάει ψάρια ή για να επικοινωνήσει με άλλα δελφίνια. Εδώ απλά δεν το χρησιμοποιεί».

Ο θάνατος τεσσάρων δελφινιών

Το 2013 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής είχε επιβεβαιώσει το θάνατο 4 δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Συγκεκριμένα είχε διαπιστωθεί ο θάνατος ενός ενήλικου θηλυκού δελφινιού ηλικίας 11 ετών με την ονομασία Gille (γνωστό ως Κάλλια) το 2013, και τριών άλλων νεογέννητων δελφινιών τα έτη 2012 και 2013, ηλικίας 1 ημέρας έως 2,5 μηνών.

Ο κ. Λεσουέρ απάντησε στο συνάδελφο Ιάσονα Καραμήτσο σχετικά μ’ αυτό:

«Είχαμε συνολικά πέντε θανάτους αυτά τα χρόνια. Τα τρία από τα δελφίνια που χάσαμε ήταν νεογέννητα με το ένα μάλιστα να έχει γεννηθεί πρόωρα. Ενα δεν το τάισε η μητέρα του και εμείς δεν καταφέραμε να το σώσουμε.  Συμβαίνει αυτό στην φύση. Οσο για το τελευταίο που χάσαμε, ήταν 38 ετών, δηλαδή προχωρημένης ηλικίας. Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Αυτά που γράφουν ότι τα δελφίνια ζουν 50 χρόνια είναι μπούρδες. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον μέσο όρο ζωής των δελφινιών γιατί για να βρεθεί, πρέπει να παρακολουθούνται όλη τους τη ζωή. Στη φύση δεν νομίζω ότι ο μέσος όρος ξεπερνά τα 30 χρόνια. Σε ελεγχόμενο περιβάλλον είναι σίγουρα μεγαλύτερος».

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά;

Τον Οκτώβριο του 2013 κυκλοφόρησε το παρακάτω βίντεο το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε μέσα από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το οποίο δείχνει ένα αιχμάλωτο λιοντάρι που διαρκώς πηγαινοέρχεται αδιάκοπα στο κλουβί, εξαιτίας (;;;:) της ανίας λόγω της δια βίου αιχμαλωσίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στερεοτυπική ονομάζεται μια ΜΗ φυσιολογική συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται σταθερά και μονότονα και που κάτω από κανονικές συνθήκες δεν παρατηρείται και δεν χαρακτηρίζει τα ζώα.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 2.000 δελφίνια στις εγκαταστάσεις 343 επιχειρήσεων σε 63 χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση 13 χώρες δεν έχουν δελφινάρια, ενώ η νομοθεσία απαγόρευσης της αιχμαλωσίας υιοθετείται σταδιακά από τη Χιλή μέχρι και την Κύπρο.

Τα δελφινάρια αρχίζουν σιγά – σιγά από τάση να γίνονται εξαίρεση. Μια εξαίρεση στην οποία δυστυχώς ανήκει ακόμα η Ελλάδα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

6 points
Upvote Downvote

Total votes: 64

Upvotes: 35

Upvotes percentage: 54.687500%

Downvotes: 29

Downvotes percentage: 45.312500%

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Κατά τ’ άλλα εναρμονιζόμαστε με την υπόλοιπη Ευρώπη στην χρέωση της πλαστικής σακούλας, υπέρ της προστασίας τους περιβάλλοντος και των θαλάσσιων ζώων που τις καταναλώνουν με τραγικό αποτέλεσμα τον πνιγμό τους… ..γιατί τα πονάμε εμείς οι Έλληνες τα ζωντανά…

    ..ελπίζω στο τέλος το μόνο Δελφινάριο που θα μείνει, να είναι αυτό που εμφανίζεται ο Μάρκος Σεφερλής… ..το ίδιο κοινό προσελκύει… (εξαιρούνται τα παιδάκια τα οποία, δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις, ακολουθούν τους γονείς, συγγενείς ή και δασκάλους τους [βλέπε εκπαιδευτικές ή πολιτισμικές – σχολικές επισκέψεις…]).

  2. Είναι σε όλους γνωστό πως οι Έλληνες δεν φημίζονται για τα φιλοζωικά τους αισθήματα!! Το τι απαντά ο γνωστός Γάλλος επικεφαλής του πάρκου για τα δελφίνια είναι αστείο!! Τα ζώα η κητη που βρίσκονται σε αιχμαλωσία δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένα!! Όλα τα καθησυχαστικα λόγια είναι στάχτη στα μάτια!! Το πάρκο βγάζει λεφτά από τις επισκέψεις και τις επιδείξεις των δελφινιών!! Τι θα απαντήσει λοιπόν στις επικρίσεις και στις αντιδράσεις; Το μόνο που μπορώ να πω εγώ προσωπικά είναι να μη μαθαίνουμε στα παιδιά να διασκεδάζουν με αιχμάλωτα ζώα και τις επιδείξεις που τους επιβάλλουν!! Καμμία επισκεψιμότητα στο πάρκο!!

Αφήστε μια απάντηση