σε

Το 1 χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι πραγματικά ευφυείς άνθρωποι

Αναρωτιέσαι αν είσαι πραγματικά έξυπνος; Αν έχεις αυτό το χαρακτηριστικό, οι πιθανότητες είναι υπέρ σου

ευφυείς

Συχνά χρειάζεται χρόνο να καταλάβεις αν ένας συνομιλητής σου είναι έξυπνος και γενικώς δεν μπορείς να εντοπίσεις τόσο εύκολα τους ευφυείς ανθρώπους στο δωμάτιο. Πραγματικά έξυπνος. Αλλά μισό λεπτό. Τα της δικής σου ευφυΐας τα έχουμε λύσει; Νιώθεις έξυπνος; Αν ναι, υπάρχει ένας τρόπος να το επιβεβαιώσεις. Ένα μικρό αλλά όχι και τόσο απλό χαρακτηριστικό.
Μιλώντας στο CNBC, η Jenny Maenpaa, ψυχοθεραπεύτρια και career coach, αποκάλυψε την καλύτερη ένδειξη ευφυίας για ένα άτομο. Δεν είναι άλλη από την ικανότητά του να ακούει.

Ναι, δεν είναι τόσο απλό. Τα άτομα που «μπορούν να αντιμετωπίσουν μια αλληλεπίδραση ολιστικά, αντί να βρίσκονται απλώς στη στιγμή και να απαντούν στο τελευταίο πράγμα που είπες με το πρώτο πράγμα που τούς ήρθε στο μυαλό» είναι συνήθως πολύ έξυπνα, εξήγησε η Maenpaa.

Η υποτιμημένη τέχνη του να ακούς ενεργά και οι ευφυείς άνθρωποι

Αυτή η -υποτιμημένη- δεξιότητα ονομάζεται «ενεργή ακρόαση» και απαιτεί πολλά παραπάνω από το να κάθεται κανείς σιωπηλός όσο ο συνομιλητής του μιλάει. «Ενεργή είναι η ακρόαση όταν κάποιος μπορεί να σε ακούσει για ώρα, εσωτερικεύοντας πραγματικά αυτά που λες, χωρίς να σε διακόπτει», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια. «Οι ενεργοί ακροατές απαντούν με ερωτήσεις, γιατί είναι πραγματικά περίεργοι για αυτό που λες. Μπορούν να κρατήσουν τις ερωτήσεις τους μέχρι να τελειώσεις, αντί να διακόπτουν για να διευκρινίσουν κάτι ή να μοιραστούν μια σκέψη που μόλις είχαν, απλώς γιατί τους τη θύμισες».

Γενικώς, οι ευφυείς και φιλόδοξοι άνθρωποι φαίνεται να χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα για να αναπτύξουν σχέσεις και να χτίσουν εμπιστοσύνη με συναδέλφους, προϊσταμένους, μέντορες και γενικά άτομα που βρίσκονται στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως είναι ενεργοί ακροατές, αλλά στην πραγματικότητα, οι 7 στους 10 επιδεικνύουν κακές συνήθειες ακρόασης στον εργασιακό χώρο, κάτι που σύμφωνα με έρευνα του University of Southern California, οδηγεί σε παρεξηγήσεις και χαλάει τις σχέσεις τους.
Μερικοί άνθρωποι «έχουν από τη φύση τους το χάρισμα της ενεργής ακρόασης από μικρή ηλικία και συχνά οι άλλοι τους λένε φράσεις όπως ‘είναι τόσο εύκολο να σου μιλάει κανείς’ ή ‘όταν μιλάμε μαζί νιώθω σαν να είμαι το μοναδικό άτομο στο δωμάτιο’», εξηγεί η Maenpaa.

Μπορείς να το εξασκήσεις

Ναι. Μπορεί κανείς να εξασκηθεί στο να ακούει πιο ενεργά. Σύμφωνα με την ψυχολόγο και coach ψυχικής υγείας Amanda O’Bryan, κανείς θα πρέπει να κοιτάζει τους συνομιλητές του στα μάτια, να κάθεται ήρεμος χωρίς να κάνει νευρικές κινήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και να περιμένει ώστε ο άλλος να ολοκληρώσει την σκέψη του πριν να μιλήσει. Κάτι που φαίνεται να βοηθάει είναι και το να εστιάζει και να εσωτερικεύει κανείς αυτό που λέει ο άλλος και να μην κάνει focus αποκλειστικά στις δικές του σκέψεις για αυτό που ακούει.

________

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!