σε ,

Πολύ Κακές Κριτικές: «Πορνολούμπεν»!

Όταν η Ανθούλα Δανιήλ διάβασε (και αηδίασε με) το βιβλίο της Ελένης Σικελιανός – απογόνου του Άγγελου Σικελιανού

photomix image 29

Μερικές κριτικές είναι τόσο κακές, που τελικά είναι καλές. Και μπαίνουν σ’ αυτή τη στήλη.

Η κυρία Ανθούλα Δανιήλ έγραψε μια σφαγιαστική κριτική για το βιβλίο της Ελένης Σικελιανός, που καταλήγει σε ένα μίνι παραλήρημα σχετικά με τα βιβλία που έχουν «ομοφυλοφιλίες, αλητείες, χυδαιότητες, παντός είδους πορνεία» κλπ… Ιδού:

Από το fractalart, γράφει η Ανθούλα Δανιήλ 

1 5
Ελένη Σικελιανός: «Εσύ, η ζωώδης μηχανή, Η χρυσή Ελληνίδα», Εκδ. Πατάκη, 2022

Η συγγραφέας, με το σημαίνον επώνυμο Σικελιανός, είναι θυγατέρα ή εγγονή ή δεν ξέρω τι ενός Τζον Παπαμάρκου, ενώ σε αφίσες και διαφημιστικά φυλλάδια η ωραία απόγονος αναγράφεται σαν Marko. Βεβαίως, στο πρόχειρο γενεαλογικό δέντρο υπάρχει ένα From when, με ερωτηματικό, πάνω από το όνομα του Παπαμάρκου…

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, η συγγραφέας μας ενημερώνει για τα περιεχόμενά του. Ευτυχώς ο Άγγελος Σικελιανός δεν ζει για να δει τι γράφει για τη γενιά του η καλλιτέχνις δισεγγονή του, που χρησιμοποιεί το επώνυμό του. «Οι άχρηστοι κληρονόμοι» συνηθίζει να λέει διακεκριμένη δικηγόρος της Αθήνας. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους «διακεκριμένους» υπάρχει και η Μελένα, το κορίτσι λεοπάρδαλη, ένας νάνος (ένας από τους πέντε συζύγους της, όλοι, παρ’ τον ένα και χτύπα τον άλλο, λέει ο λαός). Καταγωγή όλου αυτού του καταγωγίου, μια περιοχή της Ανατολίας, όχι πολύ μακριά από «τη λουσμένη με χρυσό φως της Αττικής!» Ιδού η γεωγραφική άποψη των σύγχρονων Αμερικάνων (όχι Αμερικανών) για την Ελλάδα. Και αφού κάνει το γύρο όλου του κόσμου και ανακαλύψει πού είναι τεκές και πού πορνείο  και αφού δοκιμάσει όλες τις απαγορευμένες ουσίες, μαύρη, άσπρη,   πράσινη,  κίτρινη, ο  πατέρας Ιωάννης Παπαμάρκου που έφυγε από το Ιόνιο περιπλανήθηκε στη Μικρά και γύρω Ασία, όταν «οι Έλληνες δεν κατάφεραν να πάρουν την Κωνσταντινούπολη και να ανασυστήσουν την αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου» –Μεγάλη Ιδέα που συρρικνώθηκε σε μια μικρή πρόταση – και ο παραπάνω μετονομάστηκε σε Τζον Ντάιαμοντ.

Η Ελένη μας δίνει σε σύνοψη όλη την ιστορία του προσφυγικού, πώς ξεκίνησαν με αεροπλάνα και βαπόρια, μπαούλα, κασόνια και τσάντες, σκοινιά της μπουγάδας, ψείρες, αρρώστιες, θανάτους, δυστυχίες, και έφτασαν στον Πειραιά μες στους τεκέδες και στους ρεμπέτες. Περιγραφές ζεϊμπέκικου χορού, καταγωγή, τσιφτετέλια, και ο Τζον φτάνει στο Ουινσκόνσιν, όπου συναντά την νευρωτική Γερμανίδα Μπέρθα «σαν χλωμό σκουλήκι» και έστησαν τσαντίρι και της δίδαξε όλα τα τραγούδια της μόδας στην Αθήνα: «Μάγκικο», «Γιατί φουμάρω κοκαΐνη», «Τράβα ρε μάγκα και αλάνι» και άλλα τέτοια, πολύ αθώα μπροστά σε άλλα που θα ακολουθήσουν, αφού η αφήγηση σχετικά με τη διασπορά της οικογένειας και τα βίτσια είναι μακρά. Ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας έχει το αν «ο προαγωγός είναι θεός» και διάβολος και μπαμπάς. Στις ταβέρνες ο Τζον παίζει σαντούρι και η Ελένη χτυπά το ντέφι και τραγουδά με την Μπέρθα ρεμπέτικα και μπλουζ. Η Μπέρθα ρίχνει τα χαρτιά και πίνει μελάνι για να πνίξει τον πόνο της …Ο Τζον κλείδωνε την κόρη του στη ντουλάπα με ένα καρβέλι ψωμί και μια κανάτα νερό (σαν τον μυθικό Ακρίσιο ή σαν τον Παναγιώτη Βιολάντη του Ξενόπουλου;).

2 5
Ελένη Σικελιανός

Ηρωίδα του βιβλίου είναι η γυναίκα λεοπάρδαλη και γάτα αλλά το βιβλίο είναι ένα σημειωματάριο στο οποίο ασύνδετα αναφέρονται τα πάντα. «Η γυναίκα είχε, έναν παπαγάλο, μια κατσίκα, χρυσόψαρα, πέτρες, κοτόπουλα…» κι ο κατάλογος είναι μακρύς. Μετά μας καλεί στην όμορφη Καλλιφόρνια, όπου τα βουνά είναι «λιπαροί βουτυρολεκέδες που καμπυλώνουν στο φως του ήλιου». Μετά έρχεται η περιγραφή του χορού της και οι σαράντα άντρες που περιμένουν… Ακολουθεί το Καν καν, η χορεύτρια La Goulue η λαίμαργη και η κατάντια της, όπως και κάθε παρόμοιας «σταρ» του Moulin Rouge. Η αποφυγή περιγραφής των υπολοίπων ενέχει τον κίνδυνο της παρέμβασης της λογοκρισίας ή του Τμήματος Ηθών.

Ερωτήματα:

Ελένη Παπαμάρκου είναι η Ελένη Σικελιανού; Πώς προκύπτει;

Πώς συνδέεται το όνομα του άρχοντα και θεόπνευστου Άγγελου Σικελιανού με αυτούς τους άθλιους, πορνολούμπεν απόκληρους;

Τι ήθελε να μας πει με αυτό το βιβλίο η συγγραφέας του;

Αν δεν ήταν το επώνυμο «Σικελιανός» αυτό το βιβλίο θα το εξέδιδε ένας εκδότης;

Αγαπητέ αναγνώστη, δεν είναι από σεμνοτυφία, αλλά από αηδία που δεν διαβάζεται αυτό το τερατούργημα.

Τελικά, το συμφέρον κινεί την Τέχνη; Όλα είναι χρήμα και όλα θυσιάζονται στο όνομα του κέρδους; Με άλλα λόγια, χωρίς ναρκωτικά, ομοφυλοφιλίες, αλητείες, χυδαιότητες, παντός είδους πορνεία και παθογένεια, τζίρος δεν γίνεται; Έλεος!!!

Ω Καιροί, δεν συγχωρώ…

***

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κουρασμένη και τσιριχτή» – Η πολύ κακή κριτική για τη Μαριώ

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!