σε , ,

Τα Κούντουρα που έγιναν Μάνδρα και η Νέα Πέραμος των προσφύγων

Καθώς παρακολουθούμε τις εικόνες από τη φονική φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική, που έπληξε κυρίως τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο

Τις τελευταίες ώρες από τις οθόνες μας παρακολουθούμε τις σοκαριστικές εικόνες από τη φονική φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική, που έπληξε κυρίως τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Η Μάνδρα δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι του οικισμού Κούντουρα “κατέβηκαν” στα πεδινότερα. Όπως συμβαίνει και σε πολλούς οικισμούς της Αττικής, οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Αρβανίτες κτηνοτρόφοι.  Ήταν ένα από τα μεγάλα “κουντουριώτικα χωριά”, όπως και η Ελευσίνα και η Μαγούλα. Από τα Κούντουρα πήρε την ονομασία της και η ιστορική Υδραίικη οικογένεια των Κουντουριωτών.  Ένας πρόγονός τους βρέθηκε στην Ύδρα και, όπως συνηθιζόταν,  πήρε το όνομα του τόπου καταγωγής του.

Σήμερα η Μάνδρα έχει περίπου 13.000 κατοίκους και στην περιοχή της βρίσκεται και η αρχαία πόλη των Ελευθερών, απ’ όπου κατάγεται και ο γλύπτης Μύρωνας, δημιουργός του περίφημου Δισκοβόλου.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο για την ιστορία της Μάνδρας από την εκπομπή “Πόσα έχει δει αυτός ο τόπος”  του Attica TV μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Η Νέα Πέραμος  (γνωστή στους παλιότερους και ως Μεγάλο Πεύκο) έχει κι αυτή τη δική της μικρή ιστορία. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν εκεί,  πρόσφυγες από την Πέραμο της Μικράς Ασίας (σήμερα Karşıyaka  στην Τουρκία), αλλά και από την Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές. Οι πρόσφυγες (που είχαν διαμείνει προσωρινά στην Κούλουρη της Σαλαμίνας) έφτιαξαν εκεί σιγά σιγά τα σπιτάκια τους. Άλλοι Περαμιώτες είχαν την ίδια εποχή εγκατασταθεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας.

Οι κάτοικοι ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία. Σήμερα η Νέα Πέραμος έχει περίπου 8.000 κατοίκους, ενώ εκείνη της Καβάλας περίπου 3.500.

Ένα ερασιτεχνικό αλλά πολύτιμο βίντεο του 1984 μας ταξιδεύει στην ιστορία της Νέας Περάμου. Είναι πραγματικά συγκινητικές οι μαρτυρίες αλλά και η αξιοπρέπεια των γηραιότερων κατοίκων του χωριού, που είχαν ακόμη μνήμες από την Παλιά Πέραμο. Δείτε το πρώτο μέρος του εδώ

Και το δεύτερο μέρος του εδώ:

Και το τρίτο μέρος εδώ:

Οι απόγονοι των προσφύγων της Νέας Περάμου και των παλιών Κουντουριωτών της Μάνδρας έμελλε να ζήσουν αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Η ιστορία συνεχίζεται, όχι ως φάρσα, αλλά ως άδικη τραγωδία, που όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν οφείλεται τόσο στο στοιχείο όσο σε εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις κράτους και ιδιωτών, για τις οποίες βεβαίως δεν θα τιμωρηθεί κανείς. Κανείς, εκτός από τους κατοίκους των δυο μικρών πόλεων της Αττικής.

[Πληροφορίες για τη Ν. Πέραμο αντλήθηκαν και από τη σελίδα neaperamos.info , απ’ όπου και η φωτογραφία]

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

3 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Smirnov
Επισκέπτης
Smirnov

Οι ιδιώτες στους οποίους οφείλεται οι καταστροφή δεν είναι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που έχτισαν πάνω στα ρέματα της περιοχής;

Για ποιο λόγο μιλάμε για άδικη (!!) τραγωδία όταν πρόκειται για ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ που ήταν απολύτως βέβαιο πως θα συμβεί (και έχει συμβεί πολλαπλές φορές)! Μιλάμε περί κουτοπονηριάς ανθρώπων (ιδιωτών, δημόσιων λειτουργών, πολιτικών κτλ) που νόμισαν πως είναι υπεράνω των νόμων της φύσης

Smirnov
Επισκέπτης
Smirnov

Διόρθωση: *η* καταστροφή